Yleistä lukio-opinnoista

Lukion valitseminen kannattaa, jos haluaa jatkaa opintoja yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Lukioon voi tulla jo tietty uratavoite mielessään, tai saadakseen lisäaikaa pohtia tulevaisuutta. Lukio-opinnot vaativat sitoutumista ja säännöllistä työntekoa.

Lukiokoulutus antaa

• etua korkea-asteen opintoihin (sisäänpääsy, oppimaan oppimisen taidot, matematiikka)
  • hyvän kielitaidon
  • mahdollisuuden luonnontieteellisten opintojen pohjaan
  • laaja-alaisen yleissivistyksen
  • aikaa pohtia ammatinvalintaa

Lukion kustannukset (samat kaikissa Suomen lukioissa)

Lukio-opetus on Suomessa ilmaista ja se sisältää myös päivittäisen lounaan.

Oppikirjat pitää hankkia itse. Syksyllä 2016 astuu voimaan uusi opetussuunnitelma ja sen mukaiset kurssisisällöt. Vuonna 2016 lukion aloittavan opiskelijan pitää sen vuoksi ostaa käytännössä kaikki kirjat uutena. Toisaalta jos kaikkia kirjoja ei halua pitää itsellään, ne voi myydä seuraavien vuosikurssien opiskelijoille. Oppikirjakustannuksia voi pienentää suunnittelemalla ostokset etukäteen.

Lisäksi opiskelijan pitää hankkia tietokone. Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat vuosina 2016-2019 sähköisiksi, ja opiskelijat käyttävät niissä omia koneita (ohje ylioppilaskoneen päätelaitteesta). Tietokoneita käytetään sen vuoksi jatkuvasti myös oppitunneilla.

Esimerkkilaskelma lukiolaisen kustannuksista

• oppikirjat, n. 500-600 euroa vuodessa (kirjojen hinta vaihtelee paljon)
  • laskin ohjelmalisenssi 3 vuotta n. 70 €, laskin ohjelmalisenssi 1 vuosi n. 25€ (matematiikka)
  • tietokone, n. 300-600 euroa (ohje ylioppilaskokeen päätelaitteesta)
  • muut tietokonetarvikkeet, n. 100 euroa

Tämän lisäksi voi tulla vapaaehtoisia lisäkuluja opintoretkistä ja -matkoista.